Leiderschapsondersteuning voor Scale-ups, deel 1

Het transformeren van een start-up naar een scale-up is een intensieve en complexe reis. Deze transformatie brengt talloze uitdagingen met zich mee. Dat vereist leiders die de organisatie succesvol door deze fase kunnen loodsen. Triceps ondersteunt vaak leiders van hightech start-up en scale-up organisaties. Wij delen graag enkele belangrijke waarnemingen en vragen die leiders zichzelf moeten stellen tijdens de overgangsfase van start-up naar scale-up.

Als je aan ChatGPT vraagt om ‘de persona’ van een hightech start-up founder te beschrijven, komen er termen als ambitieus, gedreven, passie voor technologie en innovatie, sterke ondernemersgeest en bereidheid om risico’s te nemen. Ze zijn bovendien vastberaden, veerkrachtig, volhardend en hebben het vermogen om anderen te inspireren. Vanzelfsprekend hebben ze een groot vertrouwen in de potentie van hun (vaak) disruptieve oplossing. Triceps heeft in de loop der jaren een groot aantal assessments verricht bij start-ups, scale-ups en hun leiders. Het beeld dat ChatGPT schetst, kunnen we bevestigen.

Vaak zien we bij founders een beperkt bewustzijn van andere kwaliteiten die aan succes gaan bijdragen.

We lichten enkele van de meest opvallende ‘blinde vlekken’ toe.

Communicatie: Het vermogen om visie, doelen, verwachtingen en complexe technische concepten duidelijk en begrijpelijk te presenteren. Dat is lastig genoeg. Het meekrijgen van teamleden, investeerders en andere stakeholders, elk met eigen belangen en agenda’s die niet persé synchroon lopen, vraagt inlevingsvermogen en sterke communicatieve vaardigheden.

Teambuilding: voor doorontwikkelen van een hightech start-up is het samenstellen van een sterk en divers team noodzakelijk. Het identificeren en aantrekken van talent, het bevorderen van een positieve en inclusieve werkcultuur en het stimuleren van samenwerking en synergie tussen de teamleden is een grote stap. Zeker als je als founder voor alles de centrale persoon was in een veredelde vriendengroep, wat vaak het geval is bij een start-up.

Delegeren: Als founder ben je vaak betrokken bij alle aspecten van de start-up, maar het vermogen om taken en verantwoordelijkheden effectief te delegeren is cruciaal voor verdere groei. Loslaten en durven vertrouwen op anderen blijkt lastig.

Emotionele intelligentie: Het begrijpen en beheersen van emoties van zowel jezelf als van anderen is een belangrijke leiderschapsvaardigheid. Het vermogen om empathie te tonen, conflicten effectief op te lossen en teamleden te motiveren en te ondersteunen, zijn andere kwaliteiten dan ‘Beta-vaardigheden’ in technologie, onderzoek of investeringsvraagstukken.

Vanzelfsprekend mist niet elke founder dezelfde vaardigheden. En het ontbreken van bepaalde vaardigheden is niet persé een belemmering. Veel founders zijn in prima staat om zichzelf te ontwikkelen en hun vaardigheden aan te vullen door middel van training, coaching en ervaring. Of om zelf tot de conclusie te komen dat hun persoonlijke vaardigheden en ambities in een scale-up veel beter tot hun recht komen in een andere rol. Denk bijvoorbeeld aan een rol als chief technology officer. Daarmee kan wellicht veel meer waarde worden toegevoegd door de individu en aan het groeiproces van de organisatie.

Triceps helpt graag en goed!

Triceps helpt leiders en organisaties hun doelen te bereiken. Door onze matching, coaching en chief on demand schakel jij als executive of bedrijf door naar de volgende versnelling.

Nieuwsgierig hoe wij kunnen helpen, neem dan contact op via 088 – 5000 500 of stuur ons een bericht waarmee wij jou kunnen helpen!

White paper: High Performance Teams

In dit white paper voor leiders en managers delen we:
✓ De kenmerken van falende en winnende teams.
✓ Waarom het ene team een succes is en het andere een mislukking.
✓ Hoe je als verantwoordelijke een High Performance Team bouwt.