Complexiteit van Zelfbeeld

In deze tijd van sociale media, zelfexpressie, authenticiteit en autonomie, lijken profielfoto’s een belangrijke rol te moeten spelen bij het vormen van onze digitale identiteit. Maar wat zegt jouw profielfoto eigenlijk over jou, jouw zelfbeeld en beeldvorming?

Sta jij met glas wijn in de hand [Bourgondiër of alcoholverslaafd?], vriendelijke glimlachend [ik ben heel open]? Misschien met strakke blik boven nog strakkere stropdas [heel zakelijk!] of met een creativiteit suggererende coltrui. In lycra op de racefiets op de Mont Ventoux of aan het roer van een schip in woelige baren [sportief naar de top & stuurman]. Wellicht authentiek met hond en (klein)kinderen of als roosterhoofdvrouw/-man van de buurt BBQ. Maar in ieder geval met een zelfverzekerde blik naar de camera; zodat de kijker het beeld krijgt dat je assertief en heel capabel bent.

Disclaimer. Een profielfoto kan iets onthullen over de professionele persoonlijkheid die je wilt uitstralen. Zo’n momentopname zorgt er in het beste geval voor dat de kijker appelleert aan (onbewuste) vooroordelen en stereotypen. Bewezen representatief voor vaardigheden, ervaring en persoonlijkheid zijn ze niet.

“Een realistisch zelfbeeld is soms vervelend voor jezelf, een (te) positief zelfbeeld kan vervelend zijn voor anderen”

Het is fascinerend hoe het zelfbeeld van managers in verband staat met hun gedrag als leider in de organisatiedynamiek. Het zelfbeeld verwijst naar hoe zij zichzelf zien, hun capaciteiten, eigenschappen en waarden. Het kan aanzienlijke impact hebben voor hun leiderschapsstijl en interactie op de werkvloer.

Managers met een positief zelfbeeld, neigen naar zelfverzekerdheid en een assertieve en inspirerende leiderschapsstijl. Aan de andere kant kunnen leiders met een laag zelfbeeld terughoudend zijn en moeite hebben met besluitvorming. Een sterk zelfbeeld leidt vaak tot meer vertrouwen in eigen beslissingen en het vermogen om uitdagingen en onzekerheden effectiever aan te gaan. Het zal niet verbazen dat het positieve zelfbeeld kan leiden tot het nemen van meer risico, terwijl een negatief zelfbeeld terughoudendheid en zelfs defensief gedrag in interacties te weeg kan brengen. In een notendop beïnvloedt het zelfbeeld van professionals hun leiderschapsstijl, besluitvorming en interactie met medewerkers.

‘Would be’ of echt? Het is dan boeiend om de vraag te stellen of jouw zelfbeeld overeenkomt met wat je wilt overbrengen en of jouw zelfbeeld overeenkomt met de realiteit die anderen ervaren?

Wat zie je als je echt kijkt? Bel op, kom langs of plan een teams meeting.

Triceps helpt leiders en organisaties hun doelen te bereiken. Door onze matching, coaching en chief on demand schakel jij als executive of bedrijf door naar de volgende versnelling.

Nieuwsgierig hoe wij kunnen helpen, neem dan contact op via 088 – 5000 500 of stuur ons een bericht waarmee wij jou kunnen helpen!

White paper: High Performance Teams

In dit white paper voor leiders en managers delen we:
✓ De kenmerken van falende en winnende teams.
✓ Waarom het ene team een succes is en het andere een mislukking.
✓ Hoe je als verantwoordelijke een High Performance Team bouwt.