- Triceps: Executive Search –

Sales Manager Business Development - industrie/OEM's

Sales Manager Business Development - industrie/OEM's

Als wereldwijde specialist in energiemanagement is onze opdrachtgever de uitdaging aangegaan om de manier waarop mensen en bedrijven energie gebruiken te veranderen. Zij vormt daarmee de essentiële link tussen de energieproductie en het energiegebruik. Binnen de Nederlandse organisatie vindt organisatie-breed een transitie plaats van een meer product georiënteerde organisatie naar een organisatie die trusted partner is voor haar relaties. Solution offering, customer intimacy en het denken in klantgroepen/channels komen centraal te staan in de klantrelatie. Om dit te realiseren worden onder meer de organisatiestructuur & markt-/klantfocus aangepast en worden cultuur, competentie, leiding, leiderschap(stijl), teamsamenstelling en mindset van de hele organisatie in lijn gebracht met deze doelstellingen. Een groter wordende maatschappelijke focus op duurzaamheid en een circulaire economie heeft directe invloed op leveranciersselectie, integratie van energie-management in het proces-management en de kostprijzen in de industriële sector.
De divisie Industrie van opdrachtgever heeft op dit moment een groot aantal Paneelbouwers, Systeem Integratoren en industriële eindgebruikers waar high-end motion en robotica een grote rol spelen – zoals de material handling- en verpakkingsindustrie – als klant. Zij worden geadresseerd door 2 teams met dedicated Account Managers. Om de impact van de divisie in de totale markt van industriële eindgebruikers te vergroten is besloten een nieuwe afdeling te creëren: Business Development Industrie. Als Channel Sales Manager Business Development geef jij sturing aan deze afdeling en realiseer jij een gerichte marktpositionering en benadering ten behoeve van nieuwe klanten. Jij ontwikkelt, bouwt, implementeert en werkt mee aan een integrale channel strategie voor de verschillende klantgroepen. Je operationaliseert en structureert de nieuwe strategie, creëert frame-agreements, channel programma’s en sales processen. Op basis van customer-intelligence ontwikkel en verfijn jij accountmanagement plannen die tot substantiële groei van het aantal strategische samenwerkingen en langjarige relaties leiden. Hiertoe stuur jij een klein team van channel development managers aan. Jij professionaliseert, coacht en challenged het team en neemt zelf ook account-verantwoordelijkheid voor een aantal grote prospects. Denk hierbij aan high-tech organisaties binnen packaging, baggage handling en chipmanufacturing.

Je bent als leider gedreven door het bouwen en onderhouden van relaties. Jij kent de wereld van OEM’s, paneelbouwers en systeem integratoren als jouw broekzak en opereert met gemak op C-level. Jij combineert maturity in business development-skills met een natuurlijke drive tot continue verbeteringen. Jij bent een krachtig leider die ownership neemt en focus bewaakt binnen de totstandkoming van een gerichte channel-strategie. Vanuit de totale propositie van jouw organisatie kom je snel tot oplossingen die leiden tot langjarige en intensieve relaties. Als volwaardig teamlid acteer jij óók als rolmodel in het sluiten van deals. Daarnaast herken jij je in het volgende:

  • WO-niveau binnen een relevant vakgebied (bijvoorbeeld Energie-techniek, WTB, Electro)
  • weet technische business binnen de verschillende kanalen snel te absorberen en brengt op de juiste manier versnelling
  • een aantoonbaar netwerk in de Nederlandse OEM, paneelbouwer- en system integrator industrie
  • ervaring in het aansturen en ontwikkelen van teams
  • ervaring met het managen van transitie van product- naar solution selling
  • balans tussen strategie en operatie
  • goed gevoel voor het opereren binnen een internationale matrix-organisatie
  • drive, ambitie èn talent om door te groeien binnen de organisatie